Varför lågkolhydratkost?

 
 
Ibland stället jag migsjälv den frågan. Mest för att jag för något år sedan var största motståndaren till att utesluta något. "Man ska kunna äta lite av allt" tyckte jag då. En "diet" som säger att frukt är dåligt måste ju vara ren idioti. Ska man leva på bacon och smör, man måste ju bli helt igenkleggad i kärlen!
 
Nu finns det ju hur mycket studier och vetenskap som helst kring lchf/lågkolhydratkost, och jag tycker det är så jäkla COOLT! Det är så jäääkla coolt eftersom det är precis tvärtemot hur alla trott (blivit lärda) man "ska" äta.
 
"Man ska kunna äta lite av allt" - till exempel. Ja men för att vara helt ärliga, hur ser det ut för de flesta människor? Det är ju väldigt sällan så att man ibland "unnar" sig en kanelbulle och sen är sååå nöjd. För bullen var ju sååå god och det var så gott att bara äta EN. För let's face it, vår hjärna går igång på socker. Belöningssystemet går bananas. Vill ha mer, mer, mer. Så antingen kickar det dåliga samvetet in att man åt den där bullen, det kanske var onödigt. Eller så äter man mer. Sockertrollet har ju vaknat till liv, så suget sitter i hela dagen och man går och småäter. Och då måste man ju halvt svälta sig själv och hålla igen dagen efter. Kanske träna ett extra pass. Och det är ju rent ut sagt sjukt! Sådär vill man ju inte leva. Och är det det "Man ska kunna äta lite av allt" innebär står jag gärna över.
 
Frukt är dåligt - HUR kan man säga att frukt är dåligt? Frukt som är såååå bra! Och så är det, för det har vi blivit lärda. Faktum är att frukt nästan bara består av vatten. Och fruktos. Dvs socker. Och såklart ett par vitaminer. De frukter som säljs i affären idag är dessutom så framodlade och mycket större och sötare än vad den ursprungliga frukten var. Jämför bara de äpplen man plockar från äppleträd här i Sverige, jämfört med de apelsinstora äpplen som säljs i affär! Är det vitaminerna du är ute efter, så får du i dig långt större dos genom att äta typ broccoli eller paprika.
 
Att leva på bacon och smör - Man blir ju helt igenkleggad i kärlen. Coolt nog blir du inte fet av fett. Fett boostar fettförbränningen. Och fett är smörjande. Likväl om det gäller tröga cykelkedjor, gnisslande dörrar eller den mänskliga kroppen.Av högre andel fett i kosten håller du dig mätt längre och behöver inte mellanmål var tredje timme för att hålla kroppen "fungerande". En ny studie visar att de som äter kolhydratrik kost löper större risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, än vad de som äter lchf/lågkolhydratkost gör.
 
Sen behöver man ju inte leva på bacon och smör för det om man inte vill det. Jag tror ändå på att äta varierat. Att få i sig vitaminer och mineraler på naturlig väg. Att äta så naturligt och basic man kan. Undvika processerad mat. Undvika light- och fettsnåla produkter då dessa oftast innehåller fler tillsatser än de "fullfeta" alternativet.
 
Sen är det värt att besöka Kostdoktorn, som skriver mängder av bra och intressanta grejer.
 
 
Ägg. Ost. Skinka. Kan det bli mer simpelt?
 
 
 

Kommentera här: