Hemmagjort choklad

När jag läser LCHF/Lågkolhydratrecept så väljer jag bort dem direkt om de innehåller mörk choklad. Enligt många är mörk choklad "okej" enligt LCHF, men sånt är ju såklart individuellt och enligt mig är det inte okej. Nästan alla märken innehåller aromer, fettreducerad kakao, vaniljextrakt och i vissa fall även socker. Inte en innehållsförteckning att hurra för, kan jag tycka! Läs mer här-->
Jag har visserligen aldrig varit ett stort chokladmonster och det är ingenting som jag känner att jag saknar. Men det är alltid kul att exprimentera i köket tycker jag, och jag vet att jag har en syster som kommer jubla på julafton över mitt hemmagjorda choklad! (hoppas jag i alla fall haha)
En stor chokladkaka:
(detta är ungefärliga mått eftersom jag höftade ganska mycket. Så smaka av!)
(detta är ungefärliga mått eftersom jag höftade ganska mycket. Så smaka av!)
1 dl kokosfett (jag använde ett ekologiskt, smak- och luktfritt från Biofood)
1 dl rå kakao (jag använde Renee Voltaire)
1 msk Sukrin +
1 msk Sukrin gold
valfria nötter/frön
Smält kokosfettet över vattenbad. När fettet är helt smält, så häll över kakaon (jag använde inte en hel dl utan lite mindre) och rör runt ordentligt. Tillsätt den mängd sötning du önskar, smaka av. Tillsätt de nötter/frön du önskar. Häll smeten i bakplåtspappersklädd form. In i frysen i 2-3 timmar sen har chokladen stelnat. Mums!
- Tänk på att om du använder en liten form blir chokladen ganska tjock, så jag rekommenderar en lite större form så att man får tunn choklad.
- Denna gång hade jag kokosflingor och solroskärnor i min chokladsmet. Toppade med lite sesamfrö och flingsalt. Nästa gång blir det saltade mandlar och hasselnötter.
- Detta är även perfekt till recept där du ska doppa diverse saker i choklad, du rör snabbt och lätt ihop denna smet och det blir lite roligare när allt är hemmagjort, kan jag tycka.
(Jag fick frågan på instagram hur många kolhydrater denna chokladkaka innehåller per bit. Det var ingenting jag hade räknat på, men efter lite uträkning så skulle denna chokladkaka landa på totalt cirka 20 g kolhydrater, inkl kokosflingor och solroskärnor. Dvs cirka 1-2 g/bit eftersom mina bitar blev ganska så tjocka. Så väljer ni en större form = tunnare choklad får ni ett kh-värde på cirka 0,5-1 g/bit. Vill ni få ner kh-värdet ytterligare så skippa kokosflingor/solroskärnor och använd er hellre av hackade paranötter eller macadamianötter. Eller inget alls.)