LCHF biscotti/"pepparkaka"

 
 
Eftersom det vankades fredagsmys med pepparkakor inblandat var det ju bäst att slänga ihop sina egna. Har tänkt att jag ska prova Jills (jillsmat.se) pepparkakor till jul men fick bli en snabbare lösning idag. Så utgick från ett biscottirecept, och resultatet blev riktigt bra! Tjockare än vanliga pepparkakor men funkar perfekt med smör/ost eller ädelost på.
 
 
Receptet jag utgick från innehöll väldigt mycket sötning (1 dl), så jag skar ner en hel del på det. Men det gör man ju helt efter egen smak, bättre att börja med lite och sen öka på om man känner att det behövs. Grundreceptet innehöll endast mandelmjöl, men jag valde att köra med en del mandelmjöl och ersätta resten med kokosmjöl. (Vill du inte använda kokosmjöl kan du utesluta det, och istället ta totalt 6 dl mandelmjöl)
 
Jag använde mig av:
75 g smör
2-3 msk sukrin +
2 ägg (eller 3 om de är små)
3 dl mandelmjöl (Risentas)
6 msk kokosmjöl (Risentas)
2 tsk bakpulver
1 krm äkta vaniljpulver
1-1,5 tsk pepparkakskrydda (Santa Maria)
 
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa försiktigt samman smör (rumsvarmt eller lite smält), sukrin och pepparkakskrydda. Tillsätt äggen och vispa. I en annan bunke - blanda ihop de torra ingredienserna. Häll ner det i smeten samtidigt som du vispar på låg hastighet. När allt är blandat, forma till "korvar" och lägg på bakplåtspapper. Är det biscotti du vill ha gräddar du 30 minuter i ugnen. Sedan tar du ut plåten, låter ugnen svalna till 100 grader, skär längderna i bitar och gräddar sen ytterligare en halvtimme så att de "torkar".
 
Eftersom jag ville ha en plattare kaka så plattade jag helt enkelt ut mina "korvar". Gräddade dem i 200 grader i en kvart. Stängde sedan av ugnen, skar längderna i bitar och lät de sen "torka" i ugnen i cirka en halvtimme. Och vóila - pepparkaka!
 
 
Detta är dessutom ett bra grundrecept, istället för pepparkakskrydda kan du använda exempelvis saffran, hackade mandlar eller mörk choklad. Allt efter vad just du gillar bäst!
 

Kommentera här: